Η Τουρκία προετοιμάζει τους όρους μιας δικής της «διπλωματικής λύσης»

Η Τουρκία προετοιμάζει τους όρους μιας δικής της «διπλωματικής λύσης»

Καταιγιστικός ο ρυθμός της Τουρκιάς το τελευταίο διάστημα, ο εκφοβισμός (το bulling) έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ο εκφοβισμός και εν συνεχεία εκχωρητισμός μεταβάλλει τις διεθνείς σχέσεις σε σχέσεις βαρβαρότητας και ηγεμονίας και όποιος δεν στοχάζεται με όρους δύναμης, με όρους ισχύος, σημαίνει ότι παραιτείται από αυτά τα οποία είναι δικά του, που συγκροτούν την ουσία των διεκδικήσεων του, την ίδια του την ελευθερία. Εν τέλει τέτοιες πολιτικές επιλογές δεν οδηγούν ποτέ σε λύσεις αμοιβαίου συμφέροντος, αλλά επιβολής. Το ερώτημα είναι πώς και κατά πόσο μπορεί να διαμορφωθεί μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική που θα είναι συμβατή με το συμφέρον της χώρας, που δεν θα διακινεί το κυρίαρχο αφήγημα του εκάστοτε «ηγέτη», τις επιδιώξεις του κομματικού κατεστημένου ή των επιμέρους οικονομικών ελίτ; Με ασφάλεια θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι στις προτεραιότητες της κυπριακής πολιτικής τάξης, διαμορφώνεται στον πρωινό καφέ, σύμφωνα με κομματικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς, βλέποντας και κάνοντας. Η Κύπρος είναι ίσως από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν διαθέτει τράπεζα δεδομένων για να γνωρίζει τι σκέφτεται ο αντίπαλος και πώς θα τον αντιμετωπίσει, ούτε θεσμούς μελέτης, προσομοίωσης και προβολής των επιπτώσεων μιας λύσης στο μέλλον. Δεν διδάσκονται οι ηγέτες μας από την ιστορία ούτε και θέλουν να διδαχθούν. Στερούνται το ουσιώδες, που είναι η αίσθηση καθήκοντος προς την κοινωνία και τη χώρα. Μια σοβαρή χώρα, όταν έρχεται η στιγμή να διαπραγματευθεί, μετράει τις δυνάμεις της, προετοιμάζεται και ο όποιος συμβιβασμός εγγράφεται στο ισοζύγιο των θεμελιωδών συμφερόντων της. Άρα λοιπόν, ας μην το ψάχνουμε, η Κύπρος είναι μία χώρα που κινείται χωρίς ειρμό, χωρίς καμία πολιτική στόχευση και καμία βούληση προστασίας του εθνικού συμφέροντος, διότι η πολιτική τάξη δεν έχει προσδιορίσει καν ποιο είναι αυτό το εθνικό συμφέρον (θα το καθορίσει μάλλον η Τουρκία).

Ιστορικά παραδείγματα όπως ο Μαραθώνας, η Σαλαμίνα, η Θερμοπύλες διδάσκουν ότι το ποσοτικό στοιχείο είναι ένας, αλλά όχι ο μοναδικός, και μάλιστα συνήθως όχι ο κυριότερος παράγων που μετράει στις διακρατικές σχέσεις. Θεμελιώδης είναι η θέληση της ελευθερίας και η στρατηγική της υπεράσπισής της, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις της αποτροπής. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει στρατηγική αποτροπής και η εκχωρητική πολιτική, δεν εγγράφεται μόνο στην αίσθηση αδυναμίας που τους διακατέχει, αλλά και στο γεγονός ότι δεν τους αφορά το εθνικό ζήτημα, οι άνθρωποι είναι ξένοι προς την κοινωνίας, την οποία, επειδή ορθώνει το αντιστασιακό της ανάστημα στα εθνικά θέματα, την αντιμάχονται, ψάχνοντας τρόπους να την ταπεινώσουν και να την κοντύνουν.

Η στοχοπροσήλωση του Ερντογάν ανέδειξε την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη, την στιγμή που σύσσωμη η κυπριακή πολιτική τάξη λεηλατούσε τη χώρα, οδηγώντας τη σε μια άνευ προηγουμένου κρίση και στον πλήρη εξευτελισμό της στη διεθνή σκηνή. Ποιος εξέθρεψε τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ποιος απαξίωσε τους θεσμούς, ποιος εξαθλίωσε και ταπείνωσε την κυπριακή κοινωνία; Μήπως οι κακοί ξένοι και η ίδια η κυπριακή κοινωνία, η οποία, αφού βιάσθηκε ποικιλοτρόπως, της λένε ότι φταίει και από πάνω;

Δηλώνουν έτοιμοι να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση, χωρίς προηγουμένως να έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ισορροπίας στους συσχετισμούς που θα βασίζεται στην ξεκάθαρη υπόδειξη των ορίων της χώρας μας. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η ψυχολογία της προαποφασισμένης ήττας και του εξευμενισμού της Τουρκίας που ακολουθεί η πολιτική τάξη εξέθρεψε τη βουλιμία της Τουρκίας, να θεωρεί (ή μάλλον να είναι σίγουρη) ότι μπορεί να επιτύχει το 100 τοις 100 των επιδιώξεών της. Όμως επειδή η πολιτική τάξη ενδιαφέρεται για την εικόνα της, ελπίζει ότι θα σύρει την Τουρκία σε μια υπό διαιτησία διαπραγμάτευση προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως προκάλυμμα νομιμοποίησης των όσων έχει ήδη προαποφασίσει να της εκχωρήσει. Στην πραγματικότητα η κυπριακή πολιτική τάξη ομολογεί ότι, πριν αρχίσει καν η διαπραγμάτευση, έχει συνθηκολογήσει. Αυτό είναι πασιφανές από τον τρόπο που διαχειρίζεται όλα τα σχετικά με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας ζητήματα, αφήνοντας την να δημιουργεί τετελεσμένα, τα οποία σιωπηρώς, πλην όμως εμφανώς, αποδέχεται. 

Σήμερα η Τουρκία προετοιμάζει τους όρους για να δοθεί μια διπλωματική λύση, κομμένη στα μέτρα της, κατακτώντας αυτό το οποίο εγγράφεται στη στρατηγική της, που θα σταθμίζει όχι το δίκαιο, αλλά τη δύναμή της. Δημιουργεί λοιπόν τα τετελεσμένα που θέλει και μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα μας αναγκάσει να εκχωρήσουμε αυτά τα οποία θα έχει είδη εφαρμόσει επί του εδάφους. Άρα λοιπόν, μια άτυπη πενταμερή υπό την σκιά όλων των τεκταινομένων, να είστε βέβαιοι ότι ισοδυναμεί με εκχώρηση κυριαρχίας, με το επιχείρημα ότι ήταν το τίμημα της ειρήνης. Μπροστά στην σημερινή επικινδυνότητα, αν τους ρωτήσεις που πήγαν τα βέτο και οι κυρώσεις, η απάντηση θα είναι ότι δεν κάνεις κάτι που δεν μπορείς να το υποστηρίξεις. Προσέξτε, το ερώτημα είναι, δεν μπορείς ή δεν θέλεις; Η απόσταση μεταξύ του δεν μπορείς και δεν θέλεις συνδέεται με τη βούλησή σου να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις ώστε να υπερβείς το δεν θέλεις για να μπορέσεις. 

Πώς θα ανατραπεί αυτό; Ένας τρόπος υπάρχει, η πολιτική τάξη να στρέψει την προσοχή της (που τώρα είναι στραμμένη στην ιδιοποίηση του δημόσιου αγαθού) και να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων με μεθοδικότητα και ευθύνη, ώστε να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις όχι με το στίγμα του ηττημένου που έχει ήδη συνθηκολογήσει μέσα του και αναζητεί τρόπο να σερβίρει στην κοινωνία τα τετελεσμένα. Μόνο με την αλλαγή του κλίματος στο πεδίο του συσχετισμού δυνάμεων θα μπορέσει να διαπραγματευθεί και να επιτύχει μια εθνικά επωφελή λύση, που θα έχει διάρκεια και δεν θα εκτρέφει την περαιτέρω βουλιμία της Τουρκιάς.

Δρ. Δώρος Παφίτης

Υποψήφιος Βουλευτής Πάφου

ΕΔΕΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *